Mentorprogrammet på Västerholms Friskola en succe!

skickad 22 okt. 2015 02:48 av Per-Åke Franklind   [ uppdaterad 22 okt. 2015 02:55 ]

I våras så inledde Västerholms Friskola ett Skolsamarbete med MentorGenom att bli samarbetsskola erbjuds våra elever ett mentorprogram som syftar till att stärka elevernas självkänsla och ge dem extra stöd, pepp och bekräftelse från fler vuxna. Detta får eleverna att utvecklas och smittar även ofta av sig till andra i klassrummet – en positiv spiral som gör att alla växer. Just nu är det över 100 elever som anmält sig till ettårigt mentorsprogram, ingen annan skola i Sverige har varit i närheten av en sådan stor uppslutning.

Förutom mentorprogram pågår planering av Proffsmentor för elever i ÅK 8 och Jobbmentor för elever i ÅK 9.

• Proffsmentor är ett mentorsprogram vars syfte är att ge en tydlig idé om vad det innebär att börja arbeta och hur man tar sig in på arbetsmarknaden. Eleverna får kunskap om ett företags verksamhet, vad som förväntas i yrkeslivet, att sätta mål och att skriva CV
  • Jobbmentor handlar om att inspirera och peppa ungdomar. Genom att träffa yrkesverksamma personer från olika arbetsområden kommer eleverna att få ökad kunskap inför sina egna funderingar kring arbete och inte minst meningsfulla gymnasieval. Genom korta möten med olika yrkeskategorier ges möjlighet att upptäcka helt nya yrken som man inte tidigare tänkt på, eller ens visste fanns.

Alla dessa program ingår i projektet Entreprenörskap i skolan som leds av två förstelärare Charlotte Ahlberg och Iraj Shirkhani. Syftet med projektet är att våra elever ska bli mer studiemotiverade, nå bättre kunskaper och högre betyg. Elever behöver tidigt komma ut i arbetslivet för att se hur det fungerar på en arbetsplats och vad som krävs för att man ska kunna få ett jobb. Det handlar om att ta fram och utveckla elevers nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.